Voor altijd op weg: verdiepend traject over communicatie in palliatieve situaties

Deze vorming is reeds gestart.

PNAT en HIVSET Vormingscentrum slaan de handen in elkaar voor een verdiepende training rond communicatie in palliatieve zorgen. Voor mensen met een hart voor palliatieve zorgen en al wat ervaring in dit gebied is er deze vorming. We verdiepen ons in dit boeiende thema door te focussen op communicatieve vaardigheden die hiervoor nodig zijn. Verder komen het omgaan met heftige emoties aan bod en het reflecteren over wat het betekent om oog in oog te staan met kwetsbaarheid, verval en sterven. Leren van elkaar door middel van ieders concrete vragen krijgt ook de nodige aandacht.

Doelgroep: 

  • mensen met al enige ervaring in palliatieve zorgen en die verdieping zoeken rond dit thema
  • mensen die zin hebben om zich te verdiepen in het thema van palliatieve zorgen
  • mensen die er mee bezig zijn op hun eigen werk en willen afstemmen met gelijkgezinden

Korte programmabeschrijving: 

Tijdens deze vorming verdiepen we onze communicatieve vaardigheden in een palliatieve fase. Onderwerpen zoals erkennend luisteren, op een verbindende manier feedback geven en omgaan met stilte komen hier aan bod. Ook non-verbale communicatie als manier om diep contact te maken met zowel zorgvrager als familie. 

Verder spitsen we ons toe op het omgaan met heftige emoties die in deze fase vaak spelen en hoe je hiermee op een gepaste manier kan omgaan, met ook voldoende zorg voor jezelf. Emoties zoals machteloosheid, angst, boosheid, ontkenning, enz. komen aan bod. 

We staan stil bij onze eigen overtuigingen en waarden rond leven en dood en rond thema’s die hiermee te maken hebben. Zo leren we beter van waaruit we reageren op bepaalde situaties. Tot slot maken we ruimte om te leren van elkaar. Elke deelnemer kan tijdens een intervisiemoment zijn eigen vragen aanbrengen, zodat we er als groep samen over kunnen spreken en kunnen leren van elkaar en ieders specifieke setting. 

Trainer:

Deze training organiseren PNAT en HIVSET Vormingscentrum in cocreatie. 

Jolijn Deceulaer (PNAT)

Jolijn is jarenlang maatschappelijk werker geweest in de thuiszorg, teamverantwoordelijke en coach voor hulpverleners en vormingswerker voor mantelzorgers. Sinds 2019 is ze project- en vormingswerker binnen het PNAT, het palliatief netwerk van het arrondissement Turnhout.  Met een sterk geloof in de kracht van authentiek communiceren en ervaring in het aangaan van moeilijke gesprekken, staat ze klaar om dit traject mee te begeleiden.

 

 

Catering: bij deze vorming is een broodjesmaaltijd inbegrepen.

Doelgroepen

Andere zorg- en hulpverleners, leidinggevenden, onderwijs, verpleegkundigen en zorgkundigen

Programma

Datum Titel
di. 5 mrt.
09:00 - 16:00
Verbale en non-verbale communicatie in palliatieve zorgen
Docenten: Jolijn Deceulaer
Locatie: Campus Turnhout Herentalsstraat 70, 2300 Turnhout

Tijdens deze dag focussen we op gesprekstechnieken. We kijken hoe je spreekt met zowel familie als zorgvrager. We verdiepen het voeren van een slechtnieuwsgesprek, waarbij we dit breder bekijken dan enkel de diagnosefase. Tijdens de palliatieve fase zijn er immers heel wat momenten waarop zorgvrager en familie met slecht nieuws moeten omgaan. Verder zoemen we in op het belang van stilte en nabij zijn en de ongemakkelijkheid die we hierbij wel eens ervaren. 

di. 26 mrt.
09:00 - 16:00
Omgaan met waarden, emoties en overtuigingen in palliatieve zorgen
Docenten: Jolijn Deceulaer
Locatie: Campus Turnhout Herentalsstraat 70, 2300 Turnhout

De tweede dag kijken we naar heftige emoties die in deze fase vaak spelen en hoe je hiermee op een gepaste manier kan omgaan, met ook voldoende zorg voor jezelf. Emoties zoals machteloosheid, angst, boosheid, ontkenning, enz. komen aan bod. We kunnen deze emoties bij onszelf als zorgverlener ervaren, en zien die ook bij de zorgvragers en hun familie. We leren ons met hen te verbinden op een zachte en toch stevige manier. 

We staan stil bij onze eigen overtuigingen en waarden rond leven en dood en rond thema’s die hiermee te maken hebben. Zo leren we beter van waaruit we reageren op bepaalde situaties. Ook tijdens deze dag maken we ruimte om te leren van elkaar. Elke deelnemer kan tijdens een intervisiemoment zijn eigen vragen aanbrengen, zodat we er als groep samen over kunnen spreken en kunnen leren van elkaar en ieders specifieke setting.

Duurtijd

2 dagen

Aantal deelnemers

Er kunnen 16 personen deelnemen.

Kostprijs

€160,00

Studenten krijgen 30% korting op vertoon van de studentenkaart.

Aanwezigheidsattest

Na de vorming ontvang je een attest van aanwezigheid.

Meer weten?

Contacteer Team Communicatie op vormingscentrum-communicatie@hivset.be.

Wachtlijst

Wil je graag op de hoogte gehouden worden als we deze opleiding opnieuw organiseren? Schrijf je in op onze wachtlijst:

Bijlagen

Op maat

Ben je op zoek naar een vorming zoals deze op maat van je team of organisatie? We bepalen samen de inhoud, de aanpak, het tijdstip en de locatie.

Lees meer over ons aanbod op maat en neem contact op om je ideeën samen te overlopen.

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?