LEZINGENCYCLUS 'Christen-zijn in de 21ste eeuw'

Deze vorming is reeds gestart.

We nodigen je graag uit voor één of meerdere van deze boeiende lezingen uit de lezingencyclus 'Christen-zijn in de 21ste eeuw'. Een initiatief in samenwerking met de Pastorale Eenheid Clara van Assisi. Je kan kosteloos deelnemen of ter plaatse een vrijblijvende bijdrage leveren. Ook je collega's en andere geïnteresseerden zijn welkom. Wil je via mail op de hoogte gehouden worden van iedere volgende lezing? Contacteer wim.appels@hivset.be. Je kan je dan via deze mails voor iedere aparte lezing inschrijven. Wil je nu al inschrijven voor een lezing of de volgende lezingen? Dat kan ook, stuur dan een mail naar wim.appels@hivset.be 

*** aub niet inschrijven via oranje knop ***

Doelgroepen

Iedereen welkom, andere zorg- en hulpverleners, begeleiders van kinderen, onderwijs, verpleegkundigen en zorgkundigen

Programma

Datum Titel
di. 21 jan.
19:30 - 22:00
Van ver gekomen - Kristien Hemmerechts vertelt over haar terugkeer naar de kerk.
Docenten: Kristien Hemmerechts
Locatie: Campus Turnhout Herentalsstraat 70, 2300 Turnhout

Een drietal jaar geleden begon Kristien opnieuw op erg regelmatige basis de mis bij te wonen, tot haar eigen verrassing én tot die van haar omgeving. Toen haar zus en haar moeder op respectievelijk 18 en 20 oktober 2022 overleden, geraakten die twee verhalen verstrengeld, het verhaal van haar complexe relatie met hen én het verhaal van haar terugkeer naar de kerk en ook dat van – om een groot woord te gebruiken – haar Godservaring. En dus schreef ze een boek, want uiteindelijk is en blijft ze in de eerste plaats een schrijver. Het kreeg als titel Van ver gekomen. Op 21 januari '25 vertelt ze u graag over de tocht die ze heeft afgelegd.

Kristien Hemmerechts (°Brussel, 1955) is de auteur van fictie en non-fictie. Bekende titels van haar zijn 'Taal zonder mij', 'Een zuil van zout', 'De vrouw die de honden eten gaf', 'Hubertina', 'Van ver gekomen'. Haar werk werd vertaald en bekroond. Ze was ook verbonden aan de KU Brussel en de KU Leuven als docente literatuur en creatief schrijven. Sinds haar emeritaat geeft ze Nederlandse taalles aan nieuwkomers in België.

wo. 19 feb.
19:30 - 22:00
Het Vaticaan. Achter de schermen van de kerk
Docenten: Rik Torfs
Locatie: Campus Turnhout Herentalsstraat 70, 2300 Turnhout

Rik Torfs zal ons onderhouden over het Vaticaan, naar aanleiding van de documentairereeks en het daarbij behorende boek dat hij schreef, Het Vaticaan, achter de schermen van de Kerk’. Hij zal verschillende thema’s belichten, zoals: Hoe werkt de Romeinse curie? Wat zijn de persoonlijke verhoudingen tussen kardinalen? Hoe spreken zij over hun geloof en over hun eenzaamheid? Tenslotte zal Rik Torfs ruim aandacht besteden aan de toekomst van het geloof en van de katholieke kerk. Hij zal ook zijn persoonlijke visie over geloof graag delen met het publiek. 

Rik Torfs werd in 1956 in Turnhout geboren. Hij is afgestudeerd in de rechten (1979) en nadien in het notariaat (1980). Via een bijkomende studie kerkelijk recht behaalde hij in 1987 zijn doctoraat in het kerkelijk recht. Sinds 1988 is hij verbonden als docent aan de bijzondere faculteit kerkelijk recht (KU Leuven) en sinds 1996 gewoon hoogleraar van deze faculteit. Hij was gastdocent aan de universiteiten van Straatsburg, Stellenbosch, Nijmegen, Parijs. Van 2013 tot 2017 was hij rector van de KU Leuven. Rik Torfs is de auteur van heel wat boeken: 'De kardinaal heeft verdriet' (2002); 'Lof der lankmoedigheid' (2006); 'Wie gaat er nu de wereld redden' (2009); 'Het grote gelijk' (roman – 2018); 'Over morgen' (met Pieter Marechal, 2021); 'De kerk is fantastisch' (Kok Boekencentrum, 2020), 'Tijdgeest, een perspectief op mens en tijd' (Ertsberg, 2023), en meest recent ‘Het Vaticaan, achter de schermen van de Kerk’ (Lannoo, 2024). Rik Torfs is verder columnist in De Standaard (2003-2017), Het Laatste Nieuws (2017-2020), La Libre (2022- ), Doorbraak (2023- ), alsook tweewekelijks radiocolumnist op Matin Première – RTBF (2023- ). Hij is maker van 'Nooitgedacht', een reeks van 18 diepte-interviews met prominente personen uit Vlaanderen en Nederland (2006-2009). Hij is vaak gevraagd als panellid over maatschappelijke, politieke en religieuze kwesties in radio- en televisieprogramma’s in Vlaanderen, Franstalig België en Nederland.

wo. 12 mrt.
19:30 - 22:00
De schepping herontdekken: Ecotheologie als weg naar duurzame hoop
Docenten: Kelly Keasberry
Locatie: Campus Turnhout Herentalsstraat 70, 2300 Turnhout
Ontdek de diepgaande relatie tussen geloof en ecologische verantwoordelijkheid tijdens deze inspirerende lezing. We vertrekken vanuit de centrale vraag: "Wat betekent geloofwaardig zorgen voor de aarde in de 21ste eeuw?” De lezing nodigt uit tot nadenken over onze rol in de zorg voor de schepping en hoe we samen een duurzame toekomst kunnen creëren. We gaan onder meer in op de Inner Development Goals, die ervan uitgaan dat werkelijke verandering van binnenuit begint. Wees welkom!
 
Kelly Keasberry is freelance journalist en theoloog. Ze studeerde theologie aan de Universiteit Utrecht en behaalde masterdiploma’s in wereldreligies en interreligieuze dialoog (KU Leuven), journalistiek (KU Leuven), en ecologische theologie (FPTR Brussel). Kelly schrijft onder meer voor Tertio en het Nederlands Dagblad en publiceerde twee boeken: Geworteld in verbinding: een ecologische theologie voor de toekomst (Garant, 2024) en Van attest tot acceptatie: ervaringen van een Nederbelg (Elikser, 2015). Naast haar journalistieke werk verzorgt ze workshops over interlevensbeschouwelijke dialoog voor middelbare scholen, in samenwerking met Axcent vzw.
 
Opgelet: de lezing van Kelly Keasberry gaat door in de Protestantse Kerk Turnhout op de Steenweg op Gierle 188. De kerk bevindt zich op ongeveer 250 m van de ring van Turnhout, aan de rechterkant als je vanuit de ring komt (juist voor een Esso-station). Er is ruim voldoende parkeergelegenheid.
wo. 23 apr.
19:00 - 22:00
Schepping of Apocalyps? Religieuze taal in het spreken over klimaatverandering
Docenten: Caroline Vander Stichele
Locatie: Campus Turnhout Herentalsstraat 70, 2300 Turnhout

Welke rol spelen religieuze taal en beelden in de manier waarop over klimaatverandering wordt gesproken en wat kunnen we hiermee?
Klimaatverandering confronteert ons met existentiële vragen. Hoe gaan we om met een probleem dat raakt aan de grond van ons bestaan? In een van oorsprong Christelijke cultuur als de onze wordt daarbij teruggegrepen naar begrippen en beelden uit deze cultuur, ook al is men vaak de oorsprong daarvan vergeten. Dat is bijvoorbeeld het geval met het begrip Apocalyps. In deze lezing gaan we na wat de Bijbelse wortels zijn van dit begrip en hoe het doorwerkt in ons denken en spreken over klimaatverandering. Dit taalgebruik kan nuttig zijn, maar eenzijdig gebruik hiervan leidt vaak tot doemdenken. Gelukkig zijn er nog andere, meer motiverende manieren waarop religieuze begrippen (kunnen) worden ingezet om over klimaatverandering te spreken.

Caroline Vander Stichele (° 1959) promoveerde in de Bijbelwetenschappen aan de KU Leuven. Ze doceerde achtereenvolgens Nieuwe Testament aan de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Amsterdam en Tilburg University. Haar onderzoek en publicaties focussen op gender kwesties in de vroegchristelijke literatuur en de invloed van de Bijbel op de Westerse cultuur, in het bijzonder film (https://research.tilburguniversity.edu/en/persons/caroline-vander-stichele/publications/). Zij is momenteel ook projectleider van een door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gesubsidieerd onderzoeksproject over religie en klimaatverandering in Nederland (www.religieklimaat.org ). In haar lezing presenteert ze resultaten die haar onderzoek tot dusver heeft opgeleverd.

Opgelet: de lezing van Caroline Vander Stichele gaat door in de Protestantse Kerk Turnhout op de Steenweg op Gierle 188. De kerk bevindt zich op ongeveer 250 m van de ring van Turnhout, aan de rechterkant als je vanuit de ring komt (juist voor een Esso-station). Er is ruim voldoende parkeergelegenheid.

wo. 7 mei
19:30 - 22:00
Titel volgt nog.
Docenten: Bruno Vanobbergen
Locatie: Campus Turnhout Herentalsstraat 70, 2300 Turnhout

Meer info over de lezing en de spreker Bruno Vanobbergen, directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, volgt nog.

Aantal deelnemers

Er kunnen 150 personen deelnemen.

Kostprijs

Gratis

Aanwezigheidsattest

Na de vorming ontvang je een attest van aanwezigheid.

Meer weten?

Contacteer Dirk Godecharle op dirk.godecharle@hivset.be.

Geef me een seintje

Wil je graag op de hoogte gehouden worden als we terug vrije plaatsen hebben? Laat je email dan achter op deze pagina.

Bijlagen

Op maat

Ben je op zoek naar een vorming zoals deze op maat van je team of organisatie? We bepalen samen de inhoud, de aanpak, het tijdstip en de locatie.

Lees meer over ons aanbod op maat en neem contact op om je ideeën samen te overlopen.

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?