LEZINGENCYCLUS 'Christen-zijn in de 21ste eeuw'

Deze vorming is reeds gestart.

We nodigen je graag uit voor één of meerdere van deze boeiende lezingen uit de lezingencyclus 'Christen-zijn in de 21ste eeuw'. Een initiatief in samenwerking met de Pastorale Eenheid Clara van Assisi. Je kan kosteloos deelnemen of ter plaatse een vrijblijvende bijdrage leveren. Ook je collega's en andere geïnteresseerden zijn welkom. Wil je via mail op de hoogte gehouden worden van iedere volgende lezing? Contacteer wim.appels@hivset.be. Je kan je dan via deze mails voor iedere aparte lezing inschrijven. Wil je nu al inschrijven voor een lezing of de volgende lezingen? Dat kan ook, stuur dan een mail naar wim.appels@hivset.be 

*** aub niet inschrijven via oranje knop ***

Doelgroepen

Iedereen welkom, andere zorg- en hulpverleners, begeleiders van kinderen, onderwijs, verpleegkundigen en zorgkundigen

Programma

Datum Titel
wo. 23 apr.
19:30 - 22:00
Schepping of Apocalyps? Religieuze taal in het spreken over klimaatverandering
Docenten: Caroline Vander Stichele
Locatie: Campus Turnhout Herentalsstraat 70, 2300 Turnhout

Welke rol spelen religieuze taal en beelden in de manier waarop over klimaatverandering wordt gesproken en wat kunnen we hiermee?
Klimaatverandering confronteert ons met existentiële vragen. Hoe gaan we om met een probleem dat raakt aan de grond van ons bestaan? In een van oorsprong Christelijke cultuur als de onze wordt daarbij teruggegrepen naar begrippen en beelden uit deze cultuur, ook al is men vaak de oorsprong daarvan vergeten. Dat is bijvoorbeeld het geval met het begrip Apocalyps. In deze lezing gaan we na wat de Bijbelse wortels zijn van dit begrip en hoe het doorwerkt in ons denken en spreken over klimaatverandering. Dit taalgebruik kan nuttig zijn, maar eenzijdig gebruik hiervan leidt vaak tot doemdenken. Gelukkig zijn er nog andere, meer motiverende manieren waarop religieuze begrippen (kunnen) worden ingezet om over klimaatverandering te spreken.

Caroline Vander Stichele (° 1959) promoveerde in de Bijbelwetenschappen aan de KU Leuven. Ze doceerde achtereenvolgens Nieuwe Testament aan de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Amsterdam en Tilburg University. Haar onderzoek en publicaties focussen op gender kwesties in de vroegchristelijke literatuur en de invloed van de Bijbel op de Westerse cultuur, in het bijzonder film (https://research.tilburguniversity.edu/en/persons/caroline-vander-stichele/publications/). Zij is momenteel ook projectleider van een door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gesubsidieerd onderzoeksproject over religie en klimaatverandering in Nederland (www.religieklimaat.org ). In haar lezing presenteert ze resultaten die haar onderzoek tot dusver heeft opgeleverd.

Inschrijven kan op wim.appels@hivset.be.

Deze lezing wordt opgenomen.

Opgelet: de lezing van Caroline Vander Stichele gaat door in de Protestantse Kerk Turnhout op de Steenweg op Gierle 188. De kerk bevindt zich op ongeveer 250 m van de ring van Turnhout, aan de rechterkant als je vanuit de ring komt (juist voor een Esso-station). Er is ruim voldoende parkeergelegenheid.

wo. 7 mei
19:30 - 22:00
Omdat Gij het zijt, groter dan ons hart. Over een pedagogiek van de toewijding
Docenten: Bruno Vanobbergen
Locatie: Campus Turnhout Herentalsstraat 70, 2300 Turnhout

Bruno Vanobbergen: "De voorbije 15 jaar heb ik heel wat kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties ontmoet. Deze ontmoetingen kleuren mijn christelijk perspectief op onderwijs en welzijn tot op vandaag heel sterk. In deze lezing wil ik stilstaan bij wat verantwoordelijkheid nemen vanuit christelijk perspectief vandaag kan betekenen en hoe belangrijk het is te vertrekken van een verbondenheid zonder reserves. Het zijn dragende begrippen voor een pedagogiek van de toewijding."

Bruno Vanobbergen is directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen sinds augustus 2024. Hij studeerde en werkte aan de UGent en is doctor in de Pedagogische wetenschappen. Hij werkte als Vlaams kinderrechtencommissaris, een functie die hij tien jaar lang bekleedde en werd ervoor bekroond met een eredoctoraat van de UHasselt. Van 2019 tot 2024 werkte hij voor het Agentschap Opgroeien: eerst als algemeen directeur Jeugdhulp, sinds 2022 als administrateur-generaal.

Inschrijven kan op wim.appels@hivset.be

Deze lezing wordt opgenomen.

ma. 23 jun.
19:30 - 22:00
Solidariteit schept nieuwe kansen
Docenten: Leo Deweerdt
Locatie: Campus Turnhout Herentalsstraat 70, 2300 Turnhout

Tegen een achtergrond waar schuld en gebrokenheid duidelijk zijn, dient het evangelie en het geloof als een mogelijke reddingsboei om te voorkomen dat men ten onder gaat aan zichzelf of aan het harde detentiesysteem. In de gevangenis probeert een aalmoezenier de mensen die er verblijven beter te leren kennen en samen met hen op weg te gaan. Het samen vieren in een gevangenis transformeert a.h.w. de ervaring van de tijd en van de ruimte en staat ook in sterk contrast met de onverschilligheid van de gevangenistijd. Aalmoezeniers willen vooral deze onverschilligheid voor mensen achter de tralies doorbreken. Als christenen iets kunnen be-tekenen voor deze verharde samenleving, dan is het wel door te beseffen dat iedereen fouten maakt.

Leo De Weerdt (1961) is jezuïet en woont momenteel in Leuven. Sinds 2013 is hij hoofdaalmoezenier voor de katholieke eredienst in de gevangenis en hij was aalmoezenier in de gevangenissen van Brugge (1999-2017) en nu van Sint-Gillis/Brussel (2017-...).

Aantal deelnemers

Er kunnen 150 personen deelnemen.

Kostprijs

Gratis

Aanwezigheidsattest

Na de vorming ontvang je een attest van aanwezigheid.

Meer weten?

Contacteer Dirk Godecharle op dirk.godecharle@hivset.be.

Geef me een seintje

Wil je graag op de hoogte gehouden worden als we terug vrije plaatsen hebben? Laat je email dan achter op deze pagina.

Bijlagen

Op maat

Ben je op zoek naar een vorming zoals deze op maat van je team of organisatie? We bepalen samen de inhoud, de aanpak, het tijdstip en de locatie.

Lees meer over ons aanbod op maat en neem contact op om je ideeën samen te overlopen.

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?