Op zoek naar beschermjassen van je leerling of cliënt

Hulpverlening en onderwijs aan personen met een migratieachtergrond vraagt om bepaalde kennis, vaardigheden en basishouding. Griet Severeyns vertelt vanuit haar praktijkervaring enkele basisbegrippen vanuit het model Beschermjassen van Kitlyn Tjin A Djie. ‘Beschermjassen’ is zowel een werkwoord als een zelfstandig naamwoord. Het betekent dat je iemand tijdens een moeilijke faseovergang inbedt in het oude vertrouwde. Het gaat niet alleen over familie, maar over alles van toen. Het zijn de geuren, het landschap, de tradities, de rituelen, de geschiedenis, het eten… Het gaat over de vertrouwde manieren van vroeger. Wat hebben mensen nodig uit hun oude context om in de nieuwe context te kunnen functioneren? 

Vaak wordt bij vluchtelingen met traumatische ervaringen gedacht dat het verleden moet rusten maar mensen hebben het verleden juist nodig. Ze moeten het bij zich kunnen dragen om in de toekomst een plek te creëren. Mensen willen niet terug, ze willen maar eventjes rondkijken in het verleden om een perspectief voor de toekomst te kunnen ontwikkelen. Griet ontwikkelde hierbij de methodiek ‘Wortels voor de toekomst’. Deze methodiek geeft vluchtelingen tijd en ruimte om hun verhaal te vertellen en op zoek te gaan naar krachtbronnen.

Door zelf te reflecteren over je eigen familie en ervaringen leer je theoretische kaders van beschermjassen: de kracht van families, faseovergangen, in -en uitsluitingsmechanismen, heilige huisjes en instrumenten om te beschermjassen worden ingeoefend. 

Ik schrijf me in

Doelgroepen

Andere zorg- en hulpverleners en onderwijs

Programma

Datum Titel
do. 27 feb.
09:00 - 16:00
Dag 1: Beschermjassen
Docenten: Griet Severeyns
Locatie: Campus Turnhout Herentalsstraat 70, 2300 Turnhout
do. 13 mrt.
09:00 - 16:00
Dag 2: Beschermjassen
Docenten: Griet Severeyns
Locatie: Campus Turnhout Herentalsstraat 70, 2300 Turnhout

Duurtijd

2 dagen

Aantal deelnemers

Er kunnen 20 personen deelnemen.

Kostprijs

€180,00

Studenten krijgen 30% korting op vertoon van de studentenkaart.

Aanwezigheidsattest

Na de vorming ontvang je een attest van aanwezigheid.

Meer weten?

Contacteer Griet Severeyns op griet.severeyns@hivset.be.

Bijlagen

Op maat

Ben je op zoek naar een vorming zoals deze op maat van je team of organisatie? We bepalen samen de inhoud, de aanpak, het tijdstip en de locatie.

Lees meer over ons aanbod op maat en neem contact op om je ideeën samen te overlopen.

Ik schrijf me in

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?