Online traject Knap lastig in de klas of in de groep met één praktijkdag

Heel wat kinderen groeien op in kwetsbare situaties waar soms ingrijpende gebeurtenissen kunnen plaatsvinden, denk maar aan emotionele of fysieke verwaarlozing, echtscheiding, verlies van een familielid, verhuizing, migratie,.... Hierdoor proberen kinderen te (over)leven met als gevolg dat ze vaak snel afgeleid en overprikkeld zijn. Hyperactief, opstandig, uitdagend, brutaal en agressie. Of juist stil, passief, onbereikbaar en teruggetrokken. Of een mix van deze gedragingen. Dit opvallende, vaak ongewenste, gedrag van een getraumatiseerd kind is geen onwil, maar pure onmacht. Het is de enige manier die het kind kent om duidelijk te maken hoe het zich voelt.

Je krijgt toegang tot enkele opgenomen webinars 'Knap lastig in de groep'. Je leert de theoretische kennis die nodig is om te kunnen kijken met een traumabril. Je verwerkt de webinars zelfstandig. Tijdens een online vragenuurtje (15 november 2023, 19u-20u00) kunnen prangende vragen al opgelost worden. Op donderdag 7 december 2023 komen we samen in Turnhout en maken we de vertaalslag naar de klas, is er ruimte voor casusbespreking. 

 

 

Ik schrijf me in

Doelgroepen

Begeleiders van kinderen, onderwijs en andere zorg- en hulpverleners

Programma

Datum Titel
ma. 16 okt.
08:00 - 12:00
Online webinars Knap lastig in de klas of in de groep zelfstandig verwerken
Docenten: Griet Severeyns
Online webinar

Traumasensitief of trauma-geïnformeerd opvoeden is opvoederschap met kennis van (complex) trauma. Weten wat trauma is, herkennen wat de klachten of symptomen zijn en begrijpen wat de gevolgen zijn. Het is ook het niet-aflatend bouwen aan een kalmerende, beschermende vertrouwensrelatie. Je helpt het kind zijn emoties te begrijpen en te reguleren. En zijn vaardigheden, veerkracht en gevoel van controle te versterken. Tijdens de online webinars krijg je de theoretische kennis ter beschikking en kan je deze zelfstandig verwerken.

Door heldere inzichten en een visuele attractieve presentatie met concrete oefeningen, zullen we de inhoud eigen maken. Het resultaat is dat je door een trauma-bril te kijken naar gedrag je het zelfvertrouwen van het kind kan vergroten en dat jij een belangrijke schakel kan zijn in het kind zijn leven. Deze training is ontwikkeld op basis van het boek Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen geschreven door Leony Coppens, Marthe Schneijderberg en Carina van Kregten.

Vanaf 15 oktober 2023 krijg je toegang tot de webinars. Op 15 november 2023 is er een vragenuurtje van 19u-20u. Heb je vragen of zijn er onduidelijkheden, dan is het de moment om even in te loggen.

do. 7 dec.
09:00 - 16:00
Kijken door een trauma-bril. Aan de slag in de klas!
Docenten: Griet Severeyns, Elke Leemans
Locatie: Campus Turnhout Herentalsstraat 70, 2300 Turnhout

De theoretische kennis is verwerkt, dan is het tijd om de vertaalslag te maken naar de klas. Dit gaat het best wanneer we elkaar live kunnen ontmoeten. We ervaren zelf en passen methodieken toe die samen met leerlingen ingezet kunnen worden.

We gaan aan de slag met onder andere:
- positieve affirmaties: inpakken van de onzichtbare koffers
- methodieken om stress te reguleren
- opmaken van een begeleidingsplan en casusbesprekingen
- executieve functies ten volle benutten

Duurtijd

2 dagen

Aantal deelnemers

Er kunnen 15 personen deelnemen.

Kostprijs

€120,00

Studenten krijgen 30% korting op vertoon van de studentenkaart.

Aanwezigheidsattest

Na de vorming ontvang je een attest van aanwezigheid.

Meer weten?

Contacteer Griet Severeyns op griet.severeyns@hivset.be.

Bijlagen

Op maat

Ben je op zoek naar een vorming zoals deze op maat van je team of organisatie? We bepalen samen de inhoud, de aanpak, het tijdstip en de locatie.

Lees meer over ons aanbod op maat en neem contact op om je ideeën samen te overlopen.

Ik schrijf me in

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?