
Deze vorming is reeds gestart.
Heel wat kinderen groeien op in kwetsbare situaties waar soms ingrijpende gebeurtenissen kunnen plaatsvinden, denk maar aan emotionele of fysieke verwaarlozing, echtscheiding, verlies van een familielid, verhuizing, migratie,.... Hierdoor proberen kinderen te (over)leven met als gevolg dat ze vaak snel afgeleid en overprikkeld zijn. Hyperactief, opstandig, uitdagend, brutaal en agressie. Of juist stil, passief, onbereikbaar en teruggetrokken. Of een mix van deze gedragingen. Dit opvallende, vaak ongewenste, gedrag van een getraumatiseerd kind is geen onwil, maar pure onmacht. Het is de enige manier die het kind kent om duidelijk te maken hoe het zich voelt.
Traumasensitief of trauma-geïnformeerd opvoeden is opvoederschap met kennis van (complex) trauma. Weten wat trauma is, herkennen wat de klachten of symptomen zijn en begrijpen wat de gevolgen zijn. Het is ook het niet-aflatend bouwen aan een kalmerende, beschermende vertrouwensrelatie. Je helpt het kind zijn emoties te begrijpen en te reguleren. En zijn vaardigheden, veerkracht en gevoel van controle te versterken. Tijdens de online webinars krijg je de theoretische kennis ter beschikking en kan je deze zelfstandig verwerken.
Vanaf 30 oktober 2023 krijg je toegang tot een online platform met filmpjes. Je leert de theoretische kennis die nodig is om te kunnen kijken met een traumabril. Je verwerkt het videomateriaal zelfstandig en op eigen tempo.
Op 15 november 2023 is er een vragenuurtje van 19u-20u. Heb je vragen of zijn er onduidelijkheden, dan is het de moment om even in te loggen.
Op donderdag 7 december 2023 komen we samen in Turnhout en maken we in de voormiddag de vertaalslag naar de klas, is er ruimte voor casusbespreking en verdiepen we ons in enkele methodieken om traumasensitief aan de slag te gaan.
In de namiddag komt Elke Keersmaeckers vertellen over stressmanagement en de polyvagaaltheorie.
Inhoud Elke Keersmaekers:
Om gelukkig en succesvol in het leven te staan, heb je naast je IQ ook een flinke dosis emotionele intelligentie (EQ) nodig. Als je emotioneel intelligent bent, beschik je over heel wat life skills – ‘levensvaardigheden’ – die het je makkelijker maken om vlot de vele uitdagingen te trotseren die studies, werk en leven met zich meebrengen.
Elke Keersmaekers durft te stellen dat je EQ een absolute voorwaarde is voor je geluk en succes: het is de gezonde basistaart, en je IQ is de slagroom erop die je leven nog net wat lekkerder maakt.
Eén van de thema’s binnen emotionele intelligentie is stressmanagement. We merken dat we in de huidige maatschappij vaak last hebben van stress. We moeten hierbij vaak vaststellen dat een cognitieve benadering alleen ons onvoldoende handvaten biedt om met stress om te gaan. We hebben niet enkel ons brein nodig, maar ons lichaam speelt hierin ook een niet te onderschatten rol.
De polyvagaaltheorie van Dr. Stephen Porges brengt ons naar het zenuwstelsel dat zal reageren op stress door te vechten, te vluchten of zelfs te bevriezen. Doordat je deze signalen in je lichaam herkent, krijg je de mogelijkheid om weer terug te keren naar een andere staat, een staat van rust, zodat je terug in balans komt.
Een holistische aanpak van zowel brein als lichaam zal ons in staat stellen om effectief en efficiënt aan stressmanagement te doen.
Met theoretische inzichten, gevolgd door praktische toepassingen, geeft Elke Keersmaekers een inzicht in stressmanagement met als doel ons welzijn te verhogen.
Doelgroepen
Begeleiders van kinderen, onderwijs en andere zorg- en hulpverleners
Programma
Datum | Titel |
---|---|
do. 7 dec.
09:00 - 16:00
|
Kijken door een trauma-bril. Aan de slag in de klas!
Docenten: Griet Severeyns Locatie: Campus Turnhout Herentalsstraat 70, 2300 Turnhout De theoretische kennis is verwerkt via het online platform. Daarna is het tijd om de vertaalslag te maken naar de klas. Dit gaat het best wanneer we elkaar live kunnen ontmoeten. We ervaren zelf en passen methodieken toe die samen met leerlingen ingezet kunnen worden. 9u-12u 12u-13u broodjeslunch 13u-15u15 15u15-16u |
Duurtijd
1 dagen
Aantal deelnemers
Er kunnen 15 personen deelnemen.
Kostprijs
€120,00
Studenten krijgen 30% korting op vertoon van de studentenkaart.
Aanwezigheidsattest
Na de vorming ontvang je een attest van aanwezigheid.
Meer weten?
Contacteer Griet Severeyns op griet.severeyns@hivset.be.
Wachtlijst
Wil je graag op de hoogte gehouden worden als we deze opleiding opnieuw organiseren? Schrijf je in op onze wachtlijst:
Bijlagen
Op maat
Ben je op zoek naar een vorming zoals deze op maat van je team of organisatie? We bepalen samen de inhoud, de aanpak, het tijdstip en de locatie.
Lees meer over ons aanbod op maat en neem contact op om je ideeën samen te overlopen.