Beschermjassen, transculturele hulpverlening

Deze vorming is reeds gestart.

Hulpverlening en onderwijs aan personen met een migratieachtergrond vraagt om bepaalde kennis, vaardigheden en basishouding. Griet Severeyns vertelt vanuit haar praktijkervaring enkele basisbegrippen vanuit het model Beschermjassen van Kitlyn Tjin A Djie. ‘Beschermjassen’ is zowel een werkwoord als een zelfstandig naamwoord. Het betekent dat je iemand tijdens een moeilijke faseovergang inbedt in het oude vertrouwde. Het gaat niet alleen over familie, maar over alles van toen. Het zijn de geuren, het landschap, de tradities, de rituelen, de geschiedenis, het eten… Het gaat over de vertrouwde manieren van vroeger. Wat hebben mensen nodig uit hun oude context om in de nieuwe context te kunnen functioneren? 

Vaak wordt bij vluchtelingen met traumatische ervaringen gedacht dat het verleden moet rusten maar mensen hebben het verleden juist nodig. Ze moeten het bij zich kunnen dragen om in de toekomst een plek te creëren. Mensen willen niet terug, ze willen maar eventjes rondkijken in het verleden om een perspectief voor de toekomst te kunnen ontwikkelen. Griet ontwikkelde hierbij de methodiek ‘Wortels voor de toekomst’. Deze methodiek geeft vluchtelingen tijd en ruimte om hun verhaal te vertellen en op zoek te gaan naar krachtbronnen.

We staan stil bij enkele theoretische kaders van beschermjassen: de kracht van families, faseovergangen, in -en uitsluitingsmechanismen, heilige huisjes en instrumenten om te beschermjassen worden ingeoefend. 

Doelgroepen

Andere zorg- en hulpverleners

Programma

Datum Titel
ma. 25 okt.
09:00 - 16:00
Beschermjassen, transculturele hulpverlening
Docenten: Griet Severeyns
Locatie: Campus Turnhout Herentalsstraat 70, 2300 Turnhout
ma. 15 nov.
09:00 - 16:00
Beschermjassen, transculturele hulpverlening
Docenten: Griet Severeyns
Locatie: Campus Turnhout Herentalsstraat 70, 2300 Turnhout

Duurtijd

2 dagen

Aantal deelnemers

Er kunnen 15 personen deelnemen.

Kostprijs

€160,00

Studenten krijgen 30% korting op vertoon van de studentenkaart.

KMO-portefeuille

Mits je bedrijf, of jij als zelfstandige beroepsuitoefenaar, in aanmerking komt voor de KMO-portefeuille, kan je tot 30% subsidie verkrijgen voor deze opleiding! Voor opleidingen vanaf 100 euro (of indien je met meerdere collega's een totaal van meer dan 100 euro bereikt). Meer weten? Het Vlaams Agentschap voor innoveren en ondernemen heeft een mooie informatieve website samengesteld rond de kmo-portefeuille.  Nog vragen? Neem dan zeker even contact met ons. 

Opleidingscheques

Kom je in aanmerking voor opleidingscheques? Dan kan je deze aanwenden bij Vormingscentrum Hivset. Volledige informatie over de opleidingscheques kan je vinden op deze link.

Aanwezigheidsattest

Na de vorming ontvang je een attest van aanwezigheid.

Meer weten?

Contacteer Griet Severeyns op griet.severeyns@hivset.be.

Wachtlijst

Wil je graag op de hoogte gehouden worden als we deze opleiding opnieuw organiseren? Schrijf je in op onze wachtlijst:

Bijlagen

Op maat

Ben je op zoek naar een vorming zoals deze op maat van je team of organisatie? We bepalen samen de inhoud, de aanpak, het tijdstip en de locatie.

Lees meer over ons aanbod op maat en neem contact op om je ideeën samen te overlopen.

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?