LEZING: Evoluties in de ouderenzorg in Vlaanderen (Dirk Lips)

Vanaf 2025 stijgt het aantal 85-plussers in Vlaanderen snel. Die mensen zullen meer levensjaren doorbrengen in goede gezondheid dan alle generaties voor hen. Van hen weten we ook dat hun grootste verlangen is om zo lang mogelijk thuis te blijven. Om dat mogelijk te maken zullen we anders moeten gaan bouwen maar zullen we vooral anders moeten gaan samenleven. Ouderen moeten meer geïntegreerd blijven en meer gewaardeerd worden. Ook de ouderen zullen hiervoor inspanningen moeten leveren. Van de overheid weten we dat ze ook in de ouderenzorg wil overgaan naar een persoonsgebonden budget. Dat zal kansen inhouden en bedreigingen.

Dirk Lips werd geboren in Gent op 7 januari 1967 als oudste van drie kinderen. Na het voltooien van zijn secundair onderwijs zat hij op de banken van de K.U. Leuven in de faculteiten theologie en wijsbegeerte. In 2004 maakte Dirk in de faculteit van de bio-ingenieurs een doctoraat over dierenwelzijn. Dirk was gedurende 16 jaar docent en vervolgens departementshoofd aan de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven in Sint-Niklaas. Hij was eveneens geruime tijd docent aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van de KU Leuven. Gedreven door een sterk maatschappelijk engagement is Dirk vandaag ook de voorzitter van o.a. de vzw Boeren Op Een Kruispunt en de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn. Sinds 2013 is Dirk echter op de eerste plaats de algemeen directeur van de vzw Curando, een belangrijke woonzorggroep die het werk verderzet van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën uit Ruiselede. Deze groep bestaat uit woonzorgcentra, assistentiewoningen, dagverzorgingscentra, lokale dienstencentra, een tak thuiszorg en thuisverpleging, verspreid over de provincies West- en Oost-Vlaanderen. De kern van de missie van de vzw Curando is vanuit de katholieke traditie warmmenselijke zorg bieden aan kwetsbare mensen in onze samenleving. Vanuit zijn functie als algemeen directeur is Dirk dan ook de geknipte persoon om het thema “Evoluties in de ouderenzorg in Vlaanderen” aan te snijden.

AANDACHT: INSCHRIJVEN kan via ADMINISTRATIE-VC@HIVSET.BE (en dus niet via oranje knop hieronder)

Indien mogelijk bij inschrijving elke deelnemer op een apart e-mailadres. Dank u.

Ik schrijf me in

Doelgroepen

Iedereen welkom

Locatie

Campus Turnhout
Herentalsstraat 70
2300 Turnhout
Route

Docenten

Dirk Lips

Aantal deelnemers

Er kunnen 130 personen deelnemen.

Kostprijs

Gratis

Aanwezigheidsattest

Na de vorming ontvang je een attest van aanwezigheid.

Meer weten?

Contacteer Dirk Godecharle op dirk.godecharle@hivset.be.

Op maat

Ben je op zoek naar een vorming zoals deze op maat van je team of organisatie? We bepalen samen de inhoud, de aanpak, het tijdstip en de locatie.

Lees meer over ons aanbod op maat en neem contact op om je ideeën samen te overlopen.

Ik schrijf me in

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?