Aan de slag met executieve functies (met broodjeslunch)

Vraag jij je soms ook af waarom sommige leerlingen steeds maar weer hun huiswerk vergeten te maken, te laat komen, onnodige risico’s nemen en hier zelf geen inzicht in lijken te verschaffen? Waarom lijken hun emoties soms alle kanten uit te gaan op het ene moment, terwijl ze op een ander moment vragen om als een volwassene behandeld te worden? Ken je ouders die met hun handen in het haar zitten omdat hun tieners zo veranderd zijn, zoveel (onbezonnen?) risico’s nemen, …? 

Het brein van jongeren is volop in ontwikkeling. Eén van de laatste functies die voltooid worden in het jongerenbrein zijn de executieve functies. 

Deze functies zorgen onder andere voor focus, planning, inschatten van risico’s, emotieregulatie, logisch en kritisch denken, … .  

Wanneer de executieve functies ontwikkeld zijn, kunnen jongeren pas echt leren om te denken over hun denken (metacognitie). 

We verwachten dat jongeren kunnen reflecteren en kritisch naar hun omgeving en zichzelf kunnen kijken. Ouders, leerkrachten en omgeving spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van deze executieve functies. 

We gaan tijdens onze vorming eens kijken wat deze executieve functies nu doen, waarom is het nodig om deze bewust te ontwikkelen en vooral hoe kan de omgeving onze jongeren helpen bij het ontwikkelen hiervan? 

We werken aan de hand van echte situaties. Breng dus zeker je eigen ervaringen mee. We zoeken samen uit hoe we, gelinkt aan de theorie, met onze jongeren en hun ouders constructief aan de slag kunnen gaan om de tieners te begeleiden in hun proces tot zelfstandige en zelfkritische (jong)volwassenen!

Doelgroep: Leerkrachten, ouders, begeleiders van jongeren,...

Broodjeslunch: de vorming start om 13u30. We voorzien vanaf 13u een broodjeslunch zodat je eventueel dadelijk van je werk kan doorrijden. 

 

Ik schrijf me in

Doelgroepen

Begeleiders van kinderen, iedereen welkom en onderwijs

Locatie

Campus Turnhout
Herentalsstraat 70
2300 Turnhout
Route

Docenten

Elke Leemans

Aantal deelnemers

Er kunnen 16 personen deelnemen.

Kostprijs

€55,00

Studenten krijgen 30% korting op vertoon van de studentenkaart.

Aanwezigheidsattest

Na de vorming ontvang je een attest van aanwezigheid.

Meer weten?

Contacteer Team Communicatie op vormingscentrum-communicatie@hivset.be.

Op maat

Ben je op zoek naar een vorming zoals deze op maat van je team of organisatie? We bepalen samen de inhoud, de aanpak, het tijdstip en de locatie.

Lees meer over ons aanbod op maat en neem contact op om je ideeën samen te overlopen.

Ik schrijf me in

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?