
Het Pedagogisch Vormingscentrum voor de Kempen (PVK), voorheen onderdeel van de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK) wordt vanaf academiejaar 2024-2025 georganiseerd i.s.m. Vormingscentrum HIVSET te Turnhout.
PVK richt vanaf september 2024 de volledig hernieuwde DHOS-opleiding in. We geven hiermee een antwoord aan de sterke roep naar voortdurende professionalisering voor onderwijsmakers. De opleiding is georganiseerd over drie opleidingsjaren waarbij de eerste twee jaren, met focus op visieontwikkeling en meesterschap, leiden tot het Getuigschrift Hogere Opvoedkundige Studiën (GHOS) en het derde jaar, met focus op (bege)leiderschap, leidt tot het Diploma (DHOS).
GHOS - jaar 1 & 2 van de opleiding
PIJLER VISIEONTWIKKELING & PIJLER MEESTERSCHAP
Visie
De studenten ontwikkelen een brede visie op hun professionele identiteit, op actuele onderwijsontwikkelingen en op de rol van het onderwijs in de hedendaagse samenleving. In deze pijler worden de studenten zich meer bewust van hun persoonlijke drijfveren, hun leerideeën en ambities. Als professional verwerven ze een dieper inzicht in onderwijsontwikkelingen die er echt toe doen en definiëren ze de rol die het onderwijs inneemt in de huidige diverse samenleving. De studenten erkennen het belang van wetenschappelijk onderzoek voor de onderbouwing van innovaties en leren hierbij betrouwbare bronnen te zoeken, te beoordelen en te verwerken in een eigen literatuuronderzoek
Meesterschap
Het doel van de pijler Meesterschap is om studenten in staat te stellen hun eigen visie te vertalen naar pedagogisch-didactisch verantwoord handelen in hun eigen onderwijsomgeving. Ze worden uitgedaagd om de impact van hun persoonlijke en professionele ontwikkeling expliciet te maken in termen van veranderingen in hun eigen handelen en de effecten daarvan op het leerproces van hun leerlingen.
DHOS - jaar 3 van de opleiding
PIJLER (BEGE)LEIDERSCHAP
(Bege-)leiderschap
De pijler '(Bege)leiderschap' richt zich op concepten en methoden voor het management en de strategische sturing van schoolse organisaties. Het hoofddoel is het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden om uitdagingen te herkennen, analyseren en effectief aan te pakken. Deze aanpak behandelt managementvraagstukken gerelateerd aan leren als individuen, binnen teams en organisaties. Hierbij komen onderwerpen aan bod zoals leiderschapsstijlen, cultuurontwikkeling, besluitvorming, macht en (micro)politiek.
De pijler legt specifieke nadruk op het begeleiden van innovaties binnen teams, omdat innovatie altijd effect heeft op anderen. Studenten verwerven inzichten en vaardigheden om innovaties effectief te begeleiden en een professionele leergemeenschap te creëren in hun eigen context. Ze reflecteren op hun persoonlijke leiderschapsvaardigheden en groei, om zo adequaat te reageren op de voortdurende uitdagingen van leiderschap en innovatie in schoolse organisaties.
Programma en inhoud
- Meer info over programma en inhouden kan je bekijken via de bijlagen onderaan.
- Klik hier om door te gaan naar de opleidingspagina waar je je kan inschrijven.
Infomomenten
- 1 juli 2025: 10u-16u Info-moment
- 4 september 2025: 18u - 19u30 Info-moment
Meer info
Contactgegevens:
Ervaringen van cursisten
- Persoonlijk ervaar ik deze opleiding als een zeer goede aanvulling en opfrissing voor wie in het onderwijs staat. Iedereen die tien of misschien wel vijf jaar in het onderwijs staat zou dit moeten volgen. Je kijk op zaken wordt zo verruimd! Super.
- Deze opleiding is een hele verrijking voor je job en dit op alle niveaus. Het vraagt wel heel wat energie maar het is de moeite waard. Je kijkt met een veel bredere blik naar je kinderen, collega's, directie en het hele schoolgebeuren. Je kan de dingen ook beter kaderen.
- Ik zou niet weten waarom ik deze opleiding niet zou aanraden. Iedereen die in het onderwijs werkt en op zoek is naar verdieping, kan die hier vinden. Niet alleen veel input van goede/menselijke docenten maar je thuis voelen in een team van mensen die elkaar 'normaal gezien' willen inspireren en samen breder willen kijken naar onderwijs. Geen gewone opleiding maar een team!
- Ik vind dat je gezichtsveld verruimd wordt door de lessen. Je komt in contact met andere mensen uit het onderwijsveld. Je krijgt meer zicht op het ruimere geheel van een school. Je gaat anders en meer nadenken over hoe je bepaalde dingen doet in je klas/school.
- Je krijgt een beter beeld van hoe een school in zijn werk gaat vanuit alle opzichten. Van op de klasvloer weet je al heel wat, maar je mist toch nog hoe het er boven jouw hoofd aan toe gaat en dat is wel een meerwaarde om hiervan op de hoogte te zijn. Het is een pittige opleiding, maar het is het waard!
- Wel, als je voor de klas staat, krijg je bepaalde inzichten die je anders niet mee zou krijgen. Hierdoor ga je ook anders kijken naar de werking van de school en leer je meer ieder zijn werk appreciëren. Je wordt er als persoon rijker door en dit is voor het leven. Als er wordt gesproken van samen school maken is dit misschien wel een opleiding die ieder individu kan volgen om zo samen te streven naar doelstellingen en verbeteringen binnen het onderwijs.
- Je leert er echt nadenken op een andere manier. Je wordt kritischer naar jezelf toe. Je leert niet enkel dingen op schoolniveau maar ook op klasniveau en je leert vooral veel bij over jezelf.
- Zoals iedereen aangeeft, is het best pittig om deze opleiding te volgen naast je dagelijkse job en/of in combinatie met een gezin. De opleiding is zeer waardevol om leerkrachten hun blik te verruimen en verder te kijken dan enkel het klasgebeuren. Vandaag de dag is 'samen school maken' erg belangrijk. Daarvoor vind ik deze opleiding zinvol zodat leerkrachten meer inzicht krijgen wat er zich op schoolniveau (en nog breder) allemaal afspeelt. Deze verrijking maakt je als leerkracht professioneler maar ook naar zelfontwikkeling is dit een meerwaarde.
- Geeft meer inzicht in de onderwijswereld, van je eigen 'onderwijshouding' en het lesgeven in de klas, tot het omgaan met je leerlingen en collega's, tot het totale onderwijspakket (onderwijsbeleid, organisatie). De verschillende inhouden, de aangereikte kaders, de zelfreflectie, de interactie met docenten en medestudenten maken je 'sterker' als onderwijsmens.
- Het geeft je een " open beeld". Ruimer durven nadenken over allerlei zaken. Mee zijn met " de tijd ". En ga zo maar door. Gewoon DOEN, zou ik zeggen!!!!