3-delige vormingsreeks 'chronische pijn' (WEBINAR)

Deze vorming is reeds gestart.

Deze 3-delige vormingsreeks geeft je de kans om je kennis over chronische pijn te vergroten. Docent Aléne Verheyen heeft vanuit haar werk als  pijncoach een expertise opgebouwd die ze graag met jullie deelt.

Het is ook mogelijk om voor elk van de 3 vormingen apart in te schrijven

Vorming 1: 24/03/2022 WEBINAR 13u30-15u30 'Als de pijn niet weggaat. Transitie van acute naar chronische pijn'.

Chronische pijn is anders dan acute pijn. Bij acute pijn is er schade en treedt er herstel op. Chronische pijn is pijn die na zes maanden nog niet weg is. Hierbij is vaak geen duidelijke oorzaak meer tussen de pijn en de schade aan het lichaam. Chronische pijn beïnvloedt de kwaliteit van leven, het dagelijks functioneren en de stemming van patiënten.

Om als hulpverlener beter te begrijpen hoe het voor patiënten is om te leven met chronische pijn wordt er in deze module stil gestaan bij het verschil tussen acute en chronische pijn. Er wordt uitgelegd hoe het pijnmechanisme werkt.  We leren waarom aanhoudende pijn kan leiden tot een overgevoelig zenuwstelsel waardoor de behandeling van chronische pijn zo complex is.

Vorming 2: 21/04/2022 WEBINAR 13u30-15u30 ' De cirkel van chronische pijn doorbreken. Mindbody management van chronische pijn'.

Pijnklachten hebben een grote impact op het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven. Behalve dat pijn invloed heeft op het lichamelijk functioneren werkt het ook in op emoties en stemming. Het niet meer kunnen doen van bepaalde (leuke) activiteiten kan iemand verdrietig maken. Vaak ontstaat er een vicieuze cirkel waarbij de pijn, inactiviteit, vermoeidheid en stress (frustratie) elkaar versterken.

In deze module staan we stil bij de belangrijkheid van het biopsychosociaal model tijdens de begeleiding van patiënten met chronische pijn. We krijgen inzicht welke rol het brein speelt en hoe psychologische en gedragsmatige factoren een invloed hebben op het instand houden van de pijn. Zonder brein geen pijn. Je krijgt tips hoe je als zorgverlener patiënten met chronische pijn kan motiveren een gezonde levensstijl te hanteren.

vorming 3: 17/05/2022 WEBINAR - Turnhout  13u30-15u30 'Pijn hebben en het niet kunnen zeggen'.

Pijn bij kwetsbare ouderen wordt onvoldoende herkend en behandeld. Daardoor zijn zij minder fysiek en sociaal actief. Ook kan pijn leiden tot angst, depressie en verdere achteruitgang van het cognitief functioneren. Kwetsbare ouderen en zeker ook personen met dementie kunnen anders reageren op pijn. Pijn bij personen met dementie is vaak onderbehandeld. In deze module krijg je meer informatie over oorzaken van pijn bij ouderen, de gevolgen en reacties van ouderen daarop. Je leert hoe je de pijn kan herkennen bij personen met dementie of anderen die niet of moeilijk kunnen praten. Je herkent misverstanden over pijn zoals ‘pijn hoort bij het leven’ of ‘een persoon met dementie kan geen pijn hebben’ waardoor je als hulpverlener de kwetsbare oudere en zijn familie beter kan ondersteunen. Een goede communicatie over pijn is noodzakelijk om de beste zorg te geven aan kwetsbare ouderen.

INSCHRIJVEN

--> ik wil me inschrijven voor de volledige reeks. Kostprijs is 105 euro. Klik op de oranje knop hieronder.

--> ik wil me inschrijven voor een los onderdeel. Kostprijs is 35 euro per los onderdeel

vorming 1: 24/03/2022 WEBINAR 13u30-15u30 'Als de pijn niet weggaat. Transitie van acute naar chronische pijn'

vorming 2: 21/04/2022 WEBINAR 13u30-15u30 ' De cirkel van chronische pijn doorbreken. Mindbody management van chronische pijn'.

vorming 3: 17/05/2022 WEBINAR - Turnhout  13u30-15u30 'Pijn hebben en het niet kunnen zeggen'

 

Deze vorming wordt online aangeboden (webinar).

Hoe werkt dat? 

Je schrijft zoals gebruikelijk in. Gelieve bij inschrijving een persoonlijk e-mailadres te vermelden. Een week voor de start van de webinar ontvang je een ondersteunende mail met een link.  Daarbij ontvang je ook enkele tips om je (kennismaking met) online vorming prettig te laten verlopen. Na het klikken op de link kom je in de online vormingsruimte en kan je luisteren naar de spreker, maar ook vragen stellen. 

Wat heb je nodig? 

Je kan de vorming volgen op een computer, tablet of smartphone met een stabiele internetverbinding, een frontcamera of webcam en microfoon. 

Indien je deelneemt via computer, hoef je niets te installeren. Als je klikt op de link via een mobiel toestel, dan zal het toestel eerst even vragen om Google Meet te mogen installeren.

 

Doelgroepen

Verpleegkundigen

Programma

Datum Titel
do. 24 mrt.
13:30 - 15:30
Als de pijn niet weggaat. Transitie van acute pijn naar chronische pijn.
Docenten: Aléne Verheyen
Online webinar
di. 17 mei
13:30 - 15:30
Pijn hebben en het niet kunnen zeggen.
Docenten: Aléne Verheyen
Online webinar
di. 27 sep.
13:00 - 15:30
Inhaaldag - De cirkel van chronische pijn doorbreken. Mindbody management van chronische pijn.
Docenten: Aléne Verheyen
Online webinar

Duurtijd

6 uren

Aantal deelnemers

Er kunnen 19 personen deelnemen.

Kostprijs

€105,00

Studenten krijgen 30% korting op vertoon van de studentenkaart.

KMO-portefeuille

Mits je bedrijf, of jij als zelfstandige beroepsuitoefenaar, in aanmerking komt voor de KMO-portefeuille, kan je tot 30% subsidie verkrijgen voor deze opleiding! Voor opleidingen vanaf 100 euro (of indien je met meerdere collega's een totaal van meer dan 100 euro bereikt). Meer weten? Het Vlaams Agentschap voor innoveren en ondernemen heeft een mooie informatieve website samengesteld rond de kmo-portefeuille.  Nog vragen? Neem dan zeker even contact met ons. 

Aanwezigheidsattest

Na de vorming ontvang je een attest van aanwezigheid.

Meer weten?

Contacteer Team Chronische Zorg op vormingscentrum-chronische@hivset.be.

Wachtlijst

Wil je graag op de hoogte gehouden worden als we deze opleiding opnieuw organiseren? Schrijf je in op onze wachtlijst:

Bijlagen

Op maat

Ben je op zoek naar een vorming zoals deze op maat van je team of organisatie? We bepalen samen de inhoud, de aanpak, het tijdstip en de locatie.

Lees meer over ons aanbod op maat en neem contact op om je ideeën samen te overlopen.

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?