Online traject Knap lastig in de klas of in de groep met één praktijkdag

Heel wat kinderen groeien op in kwetsbare situaties waar soms ingrijpende gebeurtenissen kunnen plaatsvinden, denk maar aan emotionele of fysieke verwaarlozing, echtscheiding, verlies van een familielid, verhuizing, migratie,.... Hierdoor proberen kinderen te (over)leven met als gevolg dat ze vaak snel afgeleid en overprikkeld zijn. Hyperactief, opstandig, uitdagend, brutaal en agressie. Of juist stil, passief, onbereikbaar en teruggetrokken. Of een mix van deze gedragingen. Dit opvallende, vaak ongewenste, gedrag van een getraumatiseerd kind is geen onwil, maar pure onmacht. Het is de enige manier die het kind kent om duidelijk te maken hoe het zich voelt.

Traumasensitief of trauma-geïnformeerd opvoeden is opvoederschap met kennis van (complex) trauma. Weten wat trauma is, herkennen wat de klachten of symptomen zijn en begrijpen wat de gevolgen zijn. Het is ook het niet-aflatend bouwen aan een kalmerende, beschermende vertrouwensrelatie. Je helpt het kind zijn emoties te begrijpen en te reguleren. En zijn vaardigheden, veerkracht en gevoel van controle te versterken. Tijdens de online webinars krijg je de theoretische kennis ter beschikking en kan je deze zelfstandig verwerken.

Vanaf 25 maart 2025 krijg je toegang tot een online platform met filmpjes. Je leert de theoretische kennis die nodig is om te kunnen kijken met een traumabril. Je verwerkt het videomateriaal zelfstandig en op eigen tempo.
Op 23 april 2025 is er een vragenuurtje van 19u-20u. Heb je vragen of zijn er onduidelijkheden, dan is het de moment om even in te loggen.

Op donderdag 8 mei 2025 komen we samen in Turnhout en maken we in de voormiddag de vertaalslag naar de klas, is er ruimte voor casusbespreking en verdiepen we ons in enkele methodieken om traumasensitief aan de slag te gaan.
In de namiddag voorzien we een aanvullende spreker die rond dit thema meer in de diepte duikt.

  

 

Ik schrijf me in

Doelgroepen

Begeleiders van kinderen, onderwijs en andere zorg- en hulpverleners

Programma

Datum Titel
ma. 24 mrt.
10:00 - 10:05
Toegang tot online platform 'Knap lastig in de klas of in de groep'
Docenten: Griet Severeyns
Locatie: Webinar

Je krijgt via mail toegang tot het online platform. Hier ga je zelfstandig mee aan de slag en krijg je alle theoretische achtergrond die nodig is om te kijken met een trauma-bril.

wo. 23 apr.
19:00 - 20:00
Online vragenuurtje
Docenten: Griet Severeyns
Online webinar

Tijdens dit online vragenuurtje is er de mogelijkheid om vragen die je bij het doorlopen van het traject hebt gehad, te stellen.

do. 8 mei
09:00 - 16:00
Live dag-Knap lastig in de klas of in de groep
Docenten: Griet Severeyns
Locatie: Campus Turnhout Herentalsstraat 70, 2300 Turnhout

Duurtijd

1 dagen

Aantal deelnemers

Er kunnen 20 personen deelnemen.

Kostprijs

€90,00

Studenten krijgen 30% korting op vertoon van de studentenkaart.

Aanwezigheidsattest

Na de vorming ontvang je een attest van aanwezigheid.

Meer weten?

Contacteer Griet Severeyns op griet.severeyns@hivset.be.

Bijlagen

Op maat

Ben je op zoek naar een vorming zoals deze op maat van je team of organisatie? We bepalen samen de inhoud, de aanpak, het tijdstip en de locatie.

Lees meer over ons aanbod op maat en neem contact op om je ideeën samen te overlopen.

Ik schrijf me in

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?