Zachtmoedig balans hervinden in het gedoe van elke dag. Wat draagt jou, wat draagt mij?

Deze vorming is reeds gestart.

Wanneer: Maandag 30 januari 2023 van 9u00 - 16u00 
Waar: Sint Pietershoek (Schoolstraat 1, 2300 Turnhout)

Als zorg-, of welzijnsprofessional wil je elke dag vanuit je passie, met hart én ziel, betekenisvolle zorg geven aan mensen in kwetsbare levensfasen. Niet eenvoudig, maar wel belangrijk, want het geeft je meer werkgeluk. Een gelukkig leven draait immers niet om succes, maar om betekenis.

Echter de realiteit is soms totaal anders en het overkomt je weleens dat je bezieling onder druk komt te staan. Als die situatie aanhoudt, draai je gaandeweg op automatische piloot, voel jezelf tekort schieten en slinkt je motivatie. Je vraagt je af hoelang je dit nog kan volhouden en waarom je dit nog doet. Het eens zo brandende vuur dat je dreef kwijnt weg tot een waakvlammetje en dooft stilaan uit. Hoog tijd om te herbronnen en aansluiting te vinden bij wat jij belangrijk vindt en dit perspectief te ontvouwen in de zorg voor anderen.

Betekenisvolle zorg geven met aandacht voor levensvragen doet een beroep op jou als zingever en zinvinder, op jouw morele veerkracht en weerbaarheid. Zorg voor anderen en dit blijven volhouden vraagt immers voldoende zelfzorg. Hoe blijf je in contact met de bronnen die jou daarin voeden en dragen?

In deze vormingsdag nemen we tijd voor onszelf, gaan we hierover met elkaar in gesprek, delen ervaringsgerichte praktijken én maken kennis met de chinese meditatievorm Chineng Qigong. Op adem komen, aansluiting vinden bij wat jou kracht geeft, spreken met elkaar over inspiratie en bezieling in leven en werk zal je deugd doen.

Dagprogramma


9u00 - 12u00: Interactief gastcollege: Wat draagt jou? Wat draagt mij?

Waarin bestaan jouw persoonlijke kracht-, of zingevingsbronnen? Na een korte, inspirerende inleiding verkennen en exploreren we bouwstenen van zinvragen bij onszelf en wisselen we ervaringen uit over hoe we hiermee ook aan de slag kunnen gaan in de omgang met levensvragen van de zorgvragers.

12u00 - 13u00: Middagpauze, inclusief broodjes

13u00 - 15u30: Workshop: Meditatietechnieken om zachtmoedig balans te hervinden, telkens weer in het gedoe van elke dag.

Verkenning van grondhoudingen die jou best passen om dichter bij jezelf te komen en je mentale balans te versterken. We oefenen met wat jij concreet nodig hebt voor jezelf . Zo kan je kennis maken met diverse mediatietechnieken die je nadien eenvoudig kan inzetten in je dagelijks werk zoals bijvoorbeeld de chinese meditatievorm Chineng Qigong. Dit is een meditatie in beweging én een levenshouding: zacht en aandachtig bewegen met een positieve invloed op mentale, emotionele en/of fysieke spanning. Je krijgt een woordje uitleg en ervaart het al doende

15u30 - 16u00: afronding van de dag: wat nemen we mee?

Begeleiding:

Hildegard Janssens, psychologe PVT De Landhuizen Zoersel, referentiepersoon Ethiek in Zorg & beoefenaar van Chineng Qigong.

David Godecharle, theoloog, stafmedewerker Bijbel en Spiritualiteit Bisdom Antwerpen & docent aan het Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen.

Ria Fransen, ethica, coordinator Referentiepersoon Ethiek & Lerend Netwerk Ethiek in Zorg VC Hivset.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deze vorming is een van de 5 aangeboden vormingen van een reeks omtrent 'vaardig omgaan met levensvragen in zorg en welzijn'. Interesse om er meer te volgen? 

Vorming 1: Zachtmoedig balans hervinden, telkens weer, in het gedoe van elke dag. Wat draagt jou, wat draagt mij?

Vorming 2: Hoe kan ik het blijven volhouden in de zorg? Op zoek naar morele veerkacht met je team.

Vorming 3: Storytelling: de meerwaarde van het werken met levensverhalen in chronische zorg.

Vorming 4: Omgaan met levensvragen als het levenseinde in zicht komt, vraagt teamwork.

Vorming 5: De helende kracht van rituelen. Bouwstenen voor een cultuur van rouwzorg in chronische settings.

Doelgroepen

Iedereen welkom

Locatie

Campus Turnhout
Herentalsstraat 70
2300 Turnhout
Route

Docenten

Ria Fransen, David Godecharle, Hildegard Janssens

Aantal deelnemers

Er kunnen 50 personen deelnemen.

Kostprijs

€90,00

Studenten krijgen 30% korting op vertoon van de studentenkaart.

KMO-portefeuille

Mits je bedrijf, of jij als zelfstandige beroepsuitoefenaar, in aanmerking komt voor de KMO-portefeuille, kan je tot 30% subsidie verkrijgen voor tal van onze opleidingen! Dit voor opleidingen vanaf 100 euro (of indien je met meerdere collega's een totaal van meer dan 100 euro bereikt). Meer weten? Het Vlaams Agentschap voor innoveren en ondernemen heeft een mooie informatieve website samengesteld rond de kmo-portefeuille.  Nog vragen? Neem dan zeker even contact met ons. 

Aanwezigheidsattest

Na de vorming ontvang je een attest van aanwezigheid.

Meer weten?

Contacteer Ria Fransen op ria.fransen@hivset.be.

Wachtlijst

Wil je graag op de hoogte gehouden worden als we deze opleiding opnieuw organiseren? Schrijf je in op onze wachtlijst:

Bijlagen

Op maat

Ben je op zoek naar een vorming zoals deze op maat van je team of organisatie? We bepalen samen de inhoud, de aanpak, het tijdstip en de locatie.

Lees meer over ons aanbod op maat en neem contact op om je ideeën samen te overlopen.

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?