Chronische pijn en pijn bij kwetsbare ouderen .

Chronische pijn is anders dan acute pijn. Bij acute pijn is er schade en treedt er herstel op. Chronische pijn is pijn die na zes maanden nog niet weg is. Hierbij is vaak geen duidelijke oorzaak meer tussen de pijn en de schade aan het lichaam. Chronische pijn beïnvloedt de kwaliteit van leven, het dagelijks functioneren en de stemming van bewoners/cliënten.

Pijn bij kwetsbare ouderen wordt onvoldoende herkend en behandeld. Daardoor zijn zij minder fysiek en sociaal actief. Ook kan pijn leiden tot angst, depressie en verdere achteruitgang van het verstandelijke vermogen. Kwetsbare ouderen en zeker ook personen met dementie kunnen anders reageren op pijn. Ook pijn bij personen met dementie is vaak onderbehandeld. In deze module krijg je meer informatie over oorzaken van pijn bij ouderen, de gevolgen en reacties van ouderen daarop. Je leert hoe je de pijn kan herkennen bij personen met dementie of anderen die niet of moeilijk kunnen praten. Je herkent misverstanden over pijn zoals ‘pijn hoort bij het leven’ of ‘een persoon met dementie kan geen pijn hebben’ waardoor je als hulpverlener de kwetsbare oudere en zijn familie beter kan ondersteunen. Een goede communicatie over pijn is noodzakelijk om de beste zorg te geven aan kwetsbare ouderen.

 

Ik schrijf me in

Webinar

Dit is een online webinar.

Doelgroepen

Zorgkundigen

Docenten

Aléne Verheyen

Aantal deelnemers

Er kunnen 30 personen deelnemen.

Kostprijs

€35,00

Studenten krijgen 30% korting op vertoon van de studentenkaart.

KMO-portefeuille

Mits je bedrijf, of jij als zelfstandige beroepsuitoefenaar, in aanmerking komt voor de KMO-portefeuille, kan je tot 30% subsidie verkrijgen voor deze opleiding! Voor opleidingen vanaf 100 euro (of indien je met meerdere collega's een totaal van meer dan 100 euro bereikt). Meer weten? Het Vlaams Agentschap voor innoveren en ondernemen heeft een mooie informatieve website samengesteld rond de kmo-portefeuille.  Nog vragen? Neem dan zeker even contact met ons. 

Aanwezigheidsattest

Na de vorming ontvang je een attest van aanwezigheid.

Meer weten?

Contacteer Team Chronische Zorg op vormingscentrum-chronische@hivset.be.

Op maat

Ben je op zoek naar een vorming zoals deze op maat van je team of organisatie? We bepalen samen de inhoud, de aanpak, het tijdstip en de locatie.

Lees meer over ons aanbod op maat en neem contact op om je ideeën samen te overlopen.

Ik schrijf me in

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?