Kan ik betalen met opleidingscheques?

Volledige informatie over de opleidingscheques kan je vinden op deze link: https://www.vdab.be/opleidingscheques/werknemers.shtml

Wil je graag een opleiding volgen? Kijk dan eerst of je in aanmerking komt voor opleidingscheques. Via opleidingscheques betaal je immers maar de helft van de kosten.

Ben je hooggeschoold, dan kom je enkel in aanmerking als je in het kader van loopbaanbegeleiding een loopbaangerichte opleiding wil volgen. Je bent hooggeschoold als je hogere studies hebt afgerond, zoals studies die leiden tot het diploma van bachelor of hoger onderwijs, een lerarenopleiding, een getuigschrift voor pedagogische beroepsbekwaamheid en studies in het hoger onderwijs ingericht door het onderwijs voor sociale promotie.

Gediplomeerde of gebrevetteerde verpleegkundigen met een diploma tot en met het schooljaar 2008-2009 komen nog steeds in aanmerking voor het gebruik van opleidingscheques, anderen niet (bv HBO-5 verpleegkundigen)

Kom je in aanmerking, dan kan je opleidingscheques bestellen voor gewone opleidingen en (opleidingen in het kader van) loopbaanbegeleiding. Sommige opleidingen komen niet in aanmerking voor betaling met cheques om wettelijke redenen (meestal gaat het om korte opleidingen van minder dan 32 uren). Indien een opleiding aanleiding geeft tot Vlaams opleidingsverlof, dan kan je doorgaans ook betalen met opleidingscheques.

Komt je opleiding in aanmerking, zoek dan op hoeveel inschrijvingsgeld je moet betalen en bestel voor dat bedrag cheques. Als je bijvoorbeeld 120 euro inschrijvingsgeld moet betalen, bestel je voor 120 euro opleidingscheques. De overheid betaalt dan de helft, jij de andere helft. Dus een bestelling van cheques voor 120 euro, kost je slechts 60 euro!

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?