Waarom we voordien niet zoveel aandacht gaven aan afstandsleren

En hoe we hier vandaag op 'onze manier' mee willen uitpakken

Het Vormingscentrum is niet het type organisatie waar de visietekst in een uithoekje wordt opgehangen om stof te verzamelen. Nee nee, wij menen het! ;-)  Onze vier kernwaarden en elk woord dat erover geschreven werd is het resultaat van een jarenlang groeiproces met het ganse team.  We hebben onze identiteit en alles wat we fundamenteel vinden herontdekt, na een niet zo makkelijke periode enkele jaren geleden. Een periode met veel bewogenheid, veel zoeken en interne transities.  Maar zoals wel vaker in het leven, gidst zo’n episode je uiteindelijk naar iets fris, naar nieuwe kansen.  Geen toeval dus dat onze visie met haar vier facetten door een diamant wordt gesymboliseerd.  Mensen laten schitteren, dat is de essentie van wat we als groep waardevol vinden, de onverwoestbare kern van ons team. Het zit in onze muren en ons DNA. 

Onze kernwaarden ‘verbinding, betrokkenheid, no-nonsens en vernieuwend’ verklaren misschien ook wel waarom we tot heden niet zoveel aandacht gaven aan afstandsleren, aan digitalisering van onze vormingen.  Het kwam de voorbije tien jaren af en toe ter sprake, maar we liepen er nooit echt warm voor.  Want zeg nu zelf, hoe kan je als organisatie die streeft naar ‘verbinding tussen mensen‘, genoegen vinden in de onvermijdelijke afstand die digitalisering met zich mee brengt?  Hoe kan je evenveel warmte, vertrouwen en veiligheid opbouwen, als iedereen op een schermpje zit te pieren?  

Tot zover de realiteit vóór het corona-tijdperk…  Samen met het collectief voorzichtig uit onze bubbel komen, komt het besef dat dit beestje waarschijnlijk nog wel even onder ons zal blijven ronddwarrelen.  Sommige opleidingsverstrekkers komen naar buiten met een volledig klassikaal georganiseerd opleidingsaanbod, anderen gaan volledig digitaal.  Het Vormingscentrum kiest voor een gemengd aanbod.  We zullen volgend academiejaar stevig inzetten op online vormingen, maar ook klassieke vormingen blijven voorzien .  En als we dan toch de digitale weg nemen, dan doen we dat graag op een manier die bij onze stijl en waarden past! 

Met een speciale werkgroep ‘restart’ gingen we hard aan de slag de voorbije weken. De meest opvallende keuze is dat we zullen mikken op kleine deelnemersgroepen van een tiental personen. Op die manier kan je in het virtuele klaslokaal toch nog in dialoog gaan met de docent, is er nog ruimte voor vragen, voor een woordje met de andere cursisten… Je raadt het al: voor verbinding!  Je moet weten, vanuit financieel oogpunt zou het heel wat meer interessant zijn om een vorming te streamen naar een deelnemersgroep van tientallen of honderden mensen die alleen maar kunnen kijken en luisteren.  Maar dat willen we niet. Zo sterk geloven wij in het belang van menselijk contact in vormingsprocessen. 

Daarnaast hebben we ingezet op betaalbaarheid en technische eenvoud. Deelnemen aan onze webinars zal dus makkelijk verlopen, geen onnodige toeters en bellen, geen uitgebreide installatieprocedures, enz.  Wie voor de eerste keer deelneemt aan zo’n webinar, zal bovendien houvast vinden in ons eenvoudige stappenplan. Maar er is bv. ook een video-tutorial, de mogelijkheid om vooraf al eens een bezoekje brengen aan het virtuele klaslokaal om jezelf helemaal gerust te stellen, je kan onze hulp inroepen, enz. We willen dus zo weinig mogelijk mensen uit de boot zien vallen.  De grootste drempel om te overwinnen is eigenlijk de onwennigheid…

Dus, probeer het eens.  Zelfs de grootste non-believers binnen onze organisatie zijn ondertussen zeer bedreven geraakt in telewerken, in tele-vorming.  We hebben er het volste vertrouwen in dat we iedere persoon over dat opstapje kunnen helpen, zodat je terug volop kan genieten van boeiende vormingen. En, moest het ondanks alles toch niet lukken? No stress, we betalen je inschrijvingsgeld gewoon terug. Je hebt dus niets te verliezen, enkel maar te winnen. 

Graag tot binnenkort.