Mentorenopleiding Duaal Leren Zorgkundige/Loopbaanbegeleiding/Poetshulp

MENTORENOPLEIDING DUAAL LEREN ZORGKUNDIGE

De mentorenopleiding is een combinatie van een beperkte theoretische kadering en veel praktische oefeningen. Er wordt gebruik gemaakt van activerende werkvormen die je onmiddellijk kan toepassen in je eigen situatie. Tijdens de opleiding wordt er tijd gemaakt voor probleemsituaties die deelnemers aanhalen en wordt er ruimte gegeven om vragen te stellen. Je leert hoe je mensen kan motiveren en hoe je op een positieve, stimulerende manier kan communiceren. Op het einde van deze opleiding heb je de technieken en vaardigheden onder de knie om iemand goed te begeleiden als mentor.  

Doelgroep
Iedereen die leerling-zorgkundigen begeleidt of ze in de toekomst graag wil begeleiden, en voor huidige en toekomstige mentoren van leerlingen van de opleiding Duaal Leren Zorgkundige.

Programma
De vormingsdagen zullen telkens doorgaan van 9 tot 15.30 u.

Volgende thema’s komen aan bod:
Leren: Wat is leren, wat zijn competenties, wat is een competentieprofiel, hoe beoordeel je op basis van een competentieprofiel en hoe ontwikkel je competenties?
Creatief denken: Hoe werken onze hersenen in functie van het leerproces? Wat motiveert leerlingen om nieuwe dingen te leren?
Observeren: Wat moet je observeren, hoe en wanneer doe je dat? Wat noteer je?
Actief luisteren: Wat is actief luisteren? Wanneer doe je dat en waarom is dat belangrijk?
Feedback geven: Hoe geef en ontvang je zowel positieve als corrigerende feedback? Wat doe je als een leerling feedback ontkent en/of er niets mee doet? Wat doe je bij weerstand?
Reflecteren: Wat zijn goede methoden om te reflecteren? Hoe ondersteunt reflectie het leerproces op de werkvloer?
Motiveren: Hoe begeleid je mensen die wat minder zelfvertrouwen hebben, die niet geïnteresseerd zijn in de richting die ze volgen, etc. Maar ook, hoe overtuig je collega’s om mee te werken aan een goede studentenondersteuning.
Coachen: Hoe kan je het leerproces begeleiden? Hoe kan je de persoonlijke ontwikkeling stimuleren? Hoe kan je jouw manier van coachen afstemmen op de student (situationeel leidinggeven)? Hoe voer je een coachingsgesprek?
Evaluatie: Wat is evalueren? Wanneer evalueer je iemand? Hoe voer je een evaluatiegesprek?
POP: Wat is een persoonlijk ontwikkelingsplan? Hoe stel je goede korte en lange termijndoelen op (Smart-principe)? Hoe kan dit plan helpen bij het begeleiden van leerlingen?
Diversiteit: Hoe gaan we om met diversiteit bij leerlingen? Waarmee houd je rekening? Hoe communiceren we best? Welke drempels zijn er?
Intervisie: Tijdens en na onze opleiding zullen we in een kleinere groep samenkomen om samen te reflecteren over eigen casussen.
Coaching op de werkvloer: Elke deelnemer krijgt een coach toegewezen. Samen kunnen zij op de werkvloer extra begeleiding organiseren, coaching inplannen, op maat van de deelnemer.

Op vraag van deelnemers kunnen er ook andere onderwerpen besproken worden.

Kostprijs
gratis

Getuigschrift
Na de vorming ontvang je een attest van aanwezigheid.

Betaald educatief verlof
Als cursist in deze opleiding kan je betaald educatief verlof genieten. Gelieve dit te melden bij inschrijving. 

Contact?
E-mail: mentor-duaal@hivset.be
Telefonisch: 056 96 98 64 of 014 47 13 09 (9-16u.) 
Inschrijven voor onze mentorenopleidingen doe je via deze link.

Locaties en data

Locatie: HIVSET, Herentalsstraat 70, 2300 Turnhout.
Data: 30/11/2017, 07/12/2017, 14/12/2017, 21/12/2017, 11/01/2018, 18/01/2018 en een extra intervisie waarvan de datum nog te bepalen is (febr/maart)

Locatie: HIVSET, Herentalsstraat 70, 2300 Turnhout
Data: 28/11/2017, 05/12/2017, 12/12/2017, 19/12/2017, 09/01/2018, 16/01/2018 en een extra intervisie waarvan de datum nog te bepalen is (febr/maart)

Locatie: HIVSET, Herentalsstraat 70, 2300 Turnhout
Data: 20/02/2018, 27/02/2018, 06/03/2018, 13/03/2018, 20/03/2018, 27/03/2018, en een extra intervisie waarvan de datum nog te bepalen is (april/mei)

Locatie: Vormingscentrum Waregem, Westerlaan 73, 8790 Waregem
Data: 20/02/2018, 27/02/2018, 06/03/2018, 13/03/2018, 20/03/2018, 27/03/2018, en een extra intervisie waarvan de datum nog te bepalen is (april/mei)

Locatie: CCHA (cultuurcentrum Hasselt), Kunstlaan 5, 3500 Hasselt
Data: 22/02/2018, 01/03/2018, 15/03/2018, 22/03/2018, 29/03/2018, 19/04/2018 en een extra intervisie waarvan de datum nog te bepalen is (mei)

Locatie: Familia Café - Truweelstraat 138 - 9100 Sint-Niklaas
22/02/2018, 01/03/2018, 08/03/2018, 15/03/2018, 22/03/2018, 29/03/2018, en een extra intervisie waarvan de datum nog te bepalen is (april/mei)

Locatie: Vlaams Brabant (CC Bolwerk) - Bolwerkstraat 17 - 1800 Vilvoorde
Data: 17/04/2018, 24/04/2018, 08/05/2018, 15/05/2018, 22/05/2018, 29/05/2018, en een extra intervisie waarvan de datum nog te bepalen is  (eind juni)

Locatie: Sport- en cultuurcentrum De Valkaart - Albrecht Rodenbachstraat 42 - 8020 Oostkamp
Data: 23/04/2018, 07/05/2018, 14/05/2018, 28/05/2018, 04/06/2018, 11/06/2018, en een extra intervisie waarvan de datum nog te bepalen is (eind juni) 

Locatie: Vormingscentrum Waregem, Westerlaan 73, 8790 Waregem
Data: 03/05/2018, 17/05/2018, 24/05/2018, 31/05/2018, 07/06/2018, 14/06/2018, en een extra intervisie waarvan de datum nog te bepalen is (eind juni)

LOOPBAANBEGELEIDING

Wat?
Als je je al eens afvraagt of je op het juiste spoor zit in jouw loopbaan, dan is loopbaanbegeleiding misschien wel iets voor jou. Iedereen heeft zijn eigen vragen: een alleenstaande moeder die vragen heeft over de werk-privébalans, een verpleger die zich niet goed voelt in zijn team, of denk je eraan om als zelfstandige aan de slag te gaan? Bij onze coaches krijg je een intensieve begeleiding met oefeningen en gesprekken. Je ontdekt jouw talenten en bekijkt hoe je zelf actief jouw loopbaan kan sturen, versterken en ontwikkelen. Zo voel je je beter in je vel en op de arbeidsmarkt. Met een concreet actieplan heb je een houvast om stappen te ondernemen in jouw carrière. In het gratis en vrijblijvende kennismakingsgesprek kom je meer te weten over wat loopbaanbegeleiding jou kan bieden.

Waar?
Wij bieden loopbaanbegeleiding aan in Turnhout, Gent, Antwerpen en Waregem. 

Veelgestelde vragen over prijs, voorwaarden,... 
https://www.vdab.be/loopbaanbegeleiding

Contact?
E-mail: loopbaanbegeleiding@hivset.be
Telefonisch: 056 96 98 64 of 014 47 13 09 (9-16u.) 
Contactformulier: https://goo.gl/forms/IZXVmh2TADDJZ4br2

ERVARINGSBEWIJS POETSHULP

Heb je geen diploma of attest, maar wel ervaring? Dankzij het ervaringsbewijs kan je jouw vaardigheden zwart op wit bewijzen. In een begeleidingsgesprek wordt jouw talentenmap opgemaakt en de proef toegelicht. Na het slagen van de proef ontvang jij een een officieel bewijs van bekwaamheid. Met het Ervaringsbewijs bewijs je dat je goed bent in jouw werk én sta je sterker op de arbeidsmarkt.

Meer informatie: http://www.werk.be/online-diensten/ervaringsbewijs
E-mail: ervaringsbewijs@hivset.be
Telefonisch: 056 96 98 64 of 014 47 13 09 (9-16u.)